697 0008 396

Η σταδιακή ανάπτυξη των κουταβιών και οι διατροφικές τους ανάγκες

Από την γέννηση ως την ενηλικίωση υπάρχουν 4 περίοδοι κλειδιά σχετικά με τις διατροφικές τους ανάγκες:

● Το νεογέννητο κουτάβι- οι κρίσιμες πρώτες ώρες της ζωής του

● Φάση Θηλασμού- από τη γέννηση μέχρι την 4η εβδομάδα της ζωής του

● Φάση Απογαλακτισμού- από την 4η ως την 8η εβδομάδα της ζωής του

● Φάση Ανάπτυξης- από την 8η εβδομάδα ως την ενηλικίωση

Η ικανοποίηση των διατροφικών απαιτήσεων σε αυτά τα στάδια εξασφαλίζει ότι το νεαρό ζώο θα έχει την ιδανικά ανάπτυξη φτάνοντας το φυσιολογικό μέγεθος ως ενήλικο.

Tο νεογέννητο κουτάβι

Αμέσως μετά τη γέννα, η μητέρα παράγει ένα ειδικό τύπο γάλακτος που ονομάζεται πρωτόγαλα. Το πρωτόγαλα περιέχει αντισώματα και άλλες ουσίες αντισωμάτων που βοηθάνε στην προστασία του νεογέννητου κουταβιού από ασθένειες. Αυτές οι «προστατευτικές» ουσίες μπορούν να απορροφηθούν από τον οργανισμό του κουταβιού τις πρώτες 24 ώρες, έτσι είναι ζωτικής σημασίας το κουτάβι να αρχίσει να θηλάζει το ταχύτερο δυνατό μετά τη γέννησή του.

Φάση Θηλασμού

Το γάλα της μητέρας σταδιακά αλλάζει από πρωτόγαλα σε «ώριμο» γάλα μέσα στις πρώτες 24-72 ώρες. Τις πρώτες 3-4 εβδομάδες της ζωής τους τα κουτάβια πρέπει να θηλάζουν 4 με 6 φορές ημερησίως. Σε υγιή κουτάβια το μητρικό γάλα είναι αρκετό για φυσιολογική ανάπτυξη μέχρι και την τέταρτη εβδομάδα της ζωής τους.. Μετά την 4η εβδομάδα το μητρικό γάλα από μόνο του δεν είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες θερμίδων και θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για να εξασφαλίσουν την φυσιολογική ανάπτυξη και έτσι επιπρόσθετη διατροφή κρίνεται αναγκαία.

Φάση Απογαλακτισμού

Για να προετοιμαστούν τα κουτάβια για τον απογαλακτισμό πρέπει να αρχίσουν να τρέφονται με ημι-στερεά τροφή στην ηλικία των 3-4 εβδομάδων.

Προσθέστε τροφή για κουτάβια Royal Canin σε χλιαρό νερό αφήστε τη για 20 λεπτά. Στη συνέχεια ανακατέψτε το μείγμα μέχρι να σχηματιστεί ένας παχύρρευστος χυλός,

Δεν συνιστούμε αγελαδινό ή πρόβειο γάλα διότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκληθεί διάρροια στο κουτάβι σας

Δώστε στα κουτάβια σας το γεύμα αυτό τουλάχιστον 3 φορές ημερησίως. Η ξηρά τροφή μπορείτε να αρχίσετε να δίνετε στο κουτάβι σας από την 6η εβδομάδα της ζωής του. Τα περισσότερα κουτάβια είναι πλήρως απογαλακτισμένα από την 8η εβδομάδα της ζωής τους.

Φάση της Ανάπτυξης

Τα κουτάβια αναπτύσσονται ταχύτατα τις πρώτες 6 εβδομάδες της ζωής τους, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην αυξημένη ανάγκη για ενέργεια και βασικών θρεπτικών συστατικών. Μία πλήρης και ισορροπημένη τροφή είναι για αυτό το λόγο βασική συνιστώσα της ανάπτυξης του κουταβιού. Η Royal Canin προσφέρει επιστημονικά εξελιγμένα

προϊόντα ανάπτυξης που καλύπτουν τις ειδικές διατροφικές ανάγκες των κουταβιών, από τον απογαλακτισμό μέχρι και την ενηλικίωση.

Ενέργεια και Πρωτεΐνες

Οι ανάγκες σε ενέργεια των κουταβιών μπορεί να είναι και μέχρι τρεις φορές περισσότερες από αυτές των ενήλικων σκύλων. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης έχουμε γοργή ανάπτυξη  των ιστών που αρχικά αντικατοπτρίζεται στις αυξημένες ανάγκες για ενέργεια και βασικών θρεπτικών συστατικών συμπεριλαμβανομένων των βασικών αμινοξέων.

Αντίστοιχα και οι ανάγκες των κουταβιών σε πρωτεϊνες είναι αυξημένες σε σχέση με αυτές των ενήλικων σκύλων. Τα κουτάβια χρειάζονται περισσότερες πρωτεϊνες προκειμένου να «δομήσουν» νέους ιστούς. Η σειρά ανάπτυξης της Royal Canin περιέχει επαρκή ποσότητα εύπεπτης πρωτείνης υψηλής ποιότητας από κοτόπουλο, αβγό και ψάρι μαζί με ζωικά λίπη- συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας.

Πεπτικότητα και ίνες

τα κουτάβια είναι γνωστό ότι μασούν οτιδήποτε βρεθεί μπροστά τους και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αρκετά κουτάβια να ταλαιπωρούνται περιστασιακά από διάρροιες.

Η σειρά ανάπτυξης της Royal Canin βοηθά στο να ελαχιστοποιηθεί η διάρροια, όντας υψηλής πεπτικότητας και περιέχοντας πολτό τεύτλου που είναι μερικώς ζυμώσιμες φυτικές ίνες. Ο πολτός τεύτλου παρέχει «ενέργεια» στα κύτταρα των εντέρων εξασφαλίζοντας την υγιή εντερική λειτουργία και μικρό στερεό όγκο κοπράνων.

Διαφορετικές φυλές

Αν και όλα τα κουτάβια αναπτύσσονται ταχύτατα τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο παίρνουν βάρος αλλά και αναπτύσσονται οι διάφορες φυλές. Αυτές οι διαφορές είναι εμφανείς στο σωματικό βάρος και το μέγεθος των νεογνών. Μία σκύλα φυλής πουντλ (poodle) για παράδειγμα θα γεννήσει 1-3 κουτάβια καθένα από τα οποίο θα ζυγίζει σχεδόν το 5% του σωματικού βάρους της μητέρας του ενώ μία σκύλα της φυλής των Λευκών ελβετικών ποιμενικών θα γεννήσει 8-12 κουτάβια όπου το καθένα θα ζυγίζει το 1% του σωματικού βάρους της μητέρας του.Επίσης η διάρκεια της περιόδου της ανάπτυξης αλλά και οι ρυθμοί ανάπτυξης διαφοροποιούνται σημαντικά. Μετά από ένα χρόνο ένα πουντλ (poodle) θα έχει αυξήσει το σωματικό του βάρος 20 φορές, ένα μπιγκλ (beagle) 50, ένας Λευκός ελβετικός ποιμενικός (Berger Blanc

Suisse)70 φορές ενώ ένας μεγάλος δανός (Great Dane) 100 φορές. Επίσης στους 8 μήνες ένα poodle θα έχει σχεδόν φτάσει το «ενήλικο» σωματικό βάρος ενώ σε έναν Μεγάλο Δανό αυτό θα συμβεί όταν φτάσει 2 χρονών περίπου. Αυτές οι διαφορές στην ανάπτυξη διαφορετικών φυλών έχουν σαν αποτέλεσμα πολύ εξειδικευμένες διατροφικές ανάγκες. Λάθος διατροφή κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις.

Προσεκτικά ελεγχόμενη ανάπτυξη

Η ανάπτυξη στα κουτάβια μεγαλόσωμων φυλών πρέπει να ελέγχεται προσεκτικά. Τα κουτάβια αυτών των φυλών μεγαλώνουν πολύ γρήγορα κατά τη διάρκεια των πρώτων 12 μηνών της

ζωής τους. Αν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πολύ γρήγορος ή αν η ποσότητα ασβεστίου που περιέχεται στη διατροφή τους είναι υπερβολική τότε μπορούν να προκληθούν διάφορες ασθένειες των οστών.

Έτσι η δίαιτα για κουτάβια μεγαλόσωμων φυλών πρέπει να έχει λιγότερο λίπος για να αποφύγουμε την «υπερκατανάλωση» θερμίδων και μειωμένα επίπεδα ασβεστίου ισορροπημένα στο «ενεργειακό περιεχόμενο» της τροφής.

Mοιράστε την σελίδα